rAy Danışmanlık Montenegro

Montenegroda yatırım,iş,konaklama,vatandaşlık,oturma izni,çalışma izni

Yaşam

Montenegro Avrupa’nın tam ortasında, İtalya’nın orta karşısında, Adriyatik sahillerinin en güzel coğrafyasında 320 km kıyı şeridi, 65 tane kum plajı olan yeşil- turkuaz bir ülke.

Nüfusu 620.000 Beşiktaş + Şişli kadar.

Yüzölçümü 13.812 km2, Trakya’dan küçük.

Dünyanın en derin fiyordu burda. Yine dünyanın 2.büyük kanyonu da bu ülkede. Avrupa’nın tek yağmur ormanlarının bulunduğu yer yine Montenegro. Yüzyıllardır el değmediği için ülkenin toprakları pırıl pırıl tertemiz kaldığından dünyanın ilk ve tek ekolojik ülkesi.Ülke tarım, hayvancılık, turizm ve buna bağlı inşaat ve yan hizmet sektörleri ile geçiniyor.Topraklar koruma altında. Düz araziler tarıma ayrıldığından buralarda inşaat yapılamıyor. İnşaatlar kıyı şeridi, yamaç ve kayalık bölgelere yapılıyor. Yabancıya tarım yapması için 5 dönümün üzerinde arsa satılmıyor.

Karadağ’ın Şehirleri

(Şehirler ve Ayrıntılar için Bölgelere Tıklayınız)

Siz ve Aileniz için Avrupa’da Yaşam İmkanı

Bugün Montenegro’da bir şirket kurar buna bağlı oturma ve çalışma müsaadesi alırsanız, sadece kendiniz değil, ailenizi de şu anda geçerli olan bütün bu haklardan yararlandırabiliyorsunuz. Onlar da Avrupalı oluyorlar.Bu müsaadeleri 5 yıl boyunca gün atlatmadan, herhangi bir usulsüzlük yapmadan devam ettiriyorsunuz ve 5.yılın sonunda müsaadeleriniz kalıcı, yani ömürboyu hale dönüyor. Bu, ancak bugün şirket kurmuş veya çalışan olup, oturma ve çalışma müsaadelerini almış kişiler için geçerli, kazanılmış bir haktır. Ayrıca Montenegro’nun yakın süreçte Avrupa Birliğine girmesi ile beklenen kanun, oturma ve çalışma müsaadeleri olanlara pasaport verilmesi yönünde.

Montenegro Avrupa Birliğine girdikten sonra tüm Schengen ülkelerine biz de vizesiz girebiliyoruz. Bugün Montenegro vatandaşlarının olduğu gibi, bizim de o gün geldiğinde ” SERBEST DOLAŞIM ” hakkımız oluyor. Montenegro’da almış olduğumuz oturma ve çalışma müsaadesi aynı şekilde tüm Schengen ülkelerinde de geçerli hale geliyor. Eğer bugün Montenegro’da çalışma ve oturma müsaadesi alarak, yani Montenegro’nun sosyal sigorta sistemine muntazam prim ödeyerek dahil olursak, ülkenin AB’ye girişinden sonra istediğimiz Schengen ülkesinde ikamet edebilecek, istediğimiz ülkede ticari faaliyette bulunabilecek veya çalışabileceğiz. Sağlık dahil tüm devlet hizmetlerinden de ücretsiz yararlanacağız.

Montenegro’da hayat…

Montenegro’da yaşam diğer Avrupa ülkelerinden çok daha ucuz. Fiyatlar kışın dramatik bir şekilde düşüyor, turist sezonunun açılması ile birlikte yazın yükseliyor. Yine de markette çok güzel bir şişe şarabın fiyatı 3-4 €’dan başlıyor, etin kilosu 4-5 €. Montenegro’da kira fiyatları aylık 250-350 € gibi küçük bütçelerden başlıyor. 3 kişilik bir ailenin yaşaması için aylık yemek 250 €, ulaşım 150 €, elektrik, telefon vb. giderler 150 € gibi tutmaktadır. Ortalama yeni bir araba 15.000 €.

Montenegro’da iyi işleyen bir sağlık sistemi mevcut. Sağlık sektöründe devlet ve özel hastaneler bulunuyor. Sosyal sigorta primleriniz ödeniyor ise bütün devlet hastaneleri sizin için ücretsiz.

Montenegro’da özel ve devlet okulları bulunuyor. Devlet okulları ücretsiz. Eğitim sistemi eski Yugoslavya döneminden kaldığından yüksek kalitede. Ülkenin her dalda üniversiteleri ve meslek okulları mevcut. Ülkede yabancılar için ingilizce eğitim veren ücretli yabancı okullar da bulunuyor.

Turzim sektörü…

İstanbul – Podgorica Havalimanı 1saat 20 dakika. Montenegro – Türkiye karayolu ile şimdilik 1200 km. Podgorica’dan veya Tivat havalimanından Avrupa’nın başkentleri ortalama 1,5 saat uçuş mesafesinde.

Montenegro’nun Akdeniz bölgesinde hava durumu İzmir gibi. Kıyı şeridinde hava ortalama 240 – 270 gün güneşli.

Yaz sezonu Mayıs – Ekim. Kış sezonu Kasım – Nisan.

En büyük kayak merkezi Kolasin’de pistler yaklaşık 20 km. Siyah, kırmızı, mavi tüm pistler mevcut.

2016 yılında Montenegro stand-by (1 gece yatan turist) dahil 11,5 milyon turist aldı. Ülkeye turistin yarısı karayolu ve havayolu diğer yarısı deniz yolu ile geliyor.

Kotor şehri yılda ortalama 630 cruise alıyor. Kotor’a yaz sezonunda her gün Dubrovnik’ten onlarca otobüs geliyor. Bölgede oteller yeterli olmadığından, gelen turistler kalamıyor ve yan ülkelere geri dönüyor.

Genellikle herkes evini Airbnb’den kiraya veriyor. Otel bulunmadığından, Airbnb ülkenin kıyı şeridinde ciddi çalışan bir sistem.

Yatırımlar…

Montenegro’nun 2006 yılında Sırbistan’dan ayrılması ile birlikte Euro ülkede resmi para birimi haline geliyor. Euro’nun resmi para birimi olması ile birlikte de ekonomi hızla gelişiyor.

Son 5 yılda ülkede kurulan şirket sayısı 50 binin üzerinde. Türk ve Dünya Şirketleri Montenegro’da yatırımlarını hızla devam ettiriyor. Bu yatırımlar, İsviçre, Azerbaycan, Dubai, Amerika, Kanada, Rus ve Türk yatırım grupları tarafından gerçekleştiriliyor.

Bugün Türk şirketlerden saymak gerekirse, Gintaş, Net holding, Doğuş Grubu, Global Yatırım Holding, Tosyalı gibi büyük şirketler ülkede faaliyet gösteriyor.

Montenegro’daki gayrimenkul yatırım avantajları bugün inanılmaz boyutlarda. Bugün metrekare fiyatları şaşırtıcı derecede ucuz olan bu ülkede fiyatlar AB’ye girme sürecinde olduklarından katlanarak artıyor.

Her geçen yıl daha çok turist alma yolunda büyük yatırımları çeken Montenegro’da restoran, gayrimenkul ve turist odaklı her türlü sektör güvenli bir yatırım aracı. Montenegro’da işçi maliyetleri ucuz. Maliyetler ucuz olduğundan iş kurmak avantajlı. Montenegro’da bugün asgari ücret net 198 Euro.

Montenegro’da Aman Hotels and Resorts, Orascom of Switzerland, Equest, One&Only Resorts, Banyan Tree Resorts, Donatella Versace gibi lüks turizm yatırımları da yapılıyor.

Büyük yatırımlar içinde olan Montenegro hükümeti, ülkenin altyapısını geliştirmek için Dünya Bankası, the European Investment Bank, EBRD gibi uluslararası kuruluşlar ve yabancı mühendislik firmaları ile işbirliği yapıyor.